Lee Style

Meer dan 2500 jaar geleden ontstond in China de Taoïstische filosofie, dit had invloed op de ontwikkeling van de geneeskunde, de poëzie, de schilderkunst, de bewegings- en verdedigingskunsten en de natuurwetenschappen. Vroeger werden de Taoïstische kunsten alleen binnen familieclans doorgegeven, maar rond 1900 werden sommige familiestijlen ook toegankelijk voor anderen, zoals bv. Chen Stijl, Wu Stijl, Yang Stijl en Lee Stijl (Lee Style)

De Lee Style Tai Chi Chuan (李氏太極拳) is een van de weinige nog traditionele stijlen. Oorspronkelijk bestaat deze stijl uit een set van acht bewegingen ontwikkeld door Ho-Hsieh Lee, afkomstig uit Beijing rond 1000 v. Chr. De familie van Ho-Hsieh Lee verhuisde naar een vissersdorpje aan de oostkust van China, hier beoefenden zij de Taoïstische kunsten. Er zijn geen beschrijvingen uit deze tijd, maar de tradities en technieken werden doorgegeven van vader op zoon, en werden binnen de familie gehouden tot de laatste telg van de familie Lee, Chan Lee.

Het zeepaardje in het logo van Lee Style Internal Martial Arts, is het symbool uit het familiewapen van de familie Lee en staat voor de Yin in de Yang.

Seahorse Lee Style Internal Martial Arts

Chan Lee

Chan Lee reisde de wereld over en vestigde zich uiteindelijk in Engeland in de jaren 30, waar hij lessen in de Taoïstische leer ging geven aan westerlingen, en bracht zo de Lee Style in de openbaarheid. Hij ontmoette daar Chee Soo, die hij adopteerde als neef, en benoemde tot zijn persoonlijke leerling en opvolger van de Lee Style.

Chee Soo

Chee Soo (oorspronkelijk Clifford Soo), geboren uit een Chinese vader en een Engelse moeder, verloor al op jonge leeftijd zijn ouders en groeide op in een weeshuis. Hij speelde vaak in een park waar hij op een dag Chan Lee ontmoette, er ontstond een diepe vriendschap tussen hen en Chan Lee nodigde Chee Soo uit zijn trainingen te volgen. Voor Chee Soo was Chan Lee een waardevolle meester die hem de Taoïstische leer bijbracht. 

Toen Chee Soo na de Tweede Wereldoorlog, waar hij vocht in Birma en gevangen gezet was door de Japanners, terug kwam in Engeland, zocht hij Chan Lee weer op en met zijn permissie startte hij zijn eigen Tai Chi klassen.

Na de dood van grootmeester Chan Lee in 1954, zette Chee Soo de traditie van de familie Lee voort en verbreidde de stijl vooral in Engeland, maar ook in oa. Australië, Zuid-Afrika, Frankrijk, Duitsland en Nederland. Hij gaf lessen in de Taoïstische leer, leidde een nieuwe generatie Tai Chi meesters op en schreef boeken, tot aan zijn dood in 1994.

Meer informatie over Lee Style Tai Chi en Chee Soo is te vinden op Wikipedia.

Norbert Meller

Norbert Meller is hoofddocent van de Lee Style in Duitsland. Hij begon in 1977 zijn opleiding in de Lee Style en was 17 jaar lang persoonlijk leerling van grootmeester Chee Soo. Hij leidde de organisatie en seminars van Chee Soo in Duitsland en Nederland en hij is de hoogst gegradueerde meester buiten Engeland.

Norbert is oprichter van de Taoist Movement (TAMO) en TCA Akademie en hij zet zich voortdurend in om de kennis en beoefening van de Lee Style en Taoist Cultural Arts te verspreiden.

Ramón Stol

Ramón begon op jonge leeftijd zijn opleiding in Tai Chi en Feng Shou Kung Fu bij Norbert Meller en heeft ook nog trainingen gevolgd bij Chee Soo. Inmiddels heeft hij de 2de meestergraad (Teng) in de Lee Style en traint hij verschillende groepen. Naast de Lee Style houdt hij zich ook actief bezig met andere Tai Chi stijlen. Ramón is tevens sportpsycholoog, sportfysiotherapeut en is therapeut/trainer op het gebied van Oosterse geneeswijzen, gezondheid, bewustwording en persoonlijke ontwikkeling.

Ramón is per 1 september 2020 gestopt bij Lee Style Internal Martial Arts, om zich te richten op zijn fysiotherapiepraktijk.

Marjolein van Gaalen zet met Lee Style Internal Martial Arts de Lee Style in Nederland voort met lessen in Tai ChiFeng Shou Kung Fu, Kids Kung Fu en IMA.

Chat openen
Hallo,
Waar kunnen we je mee helpen?